Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Hans von Matern

Österåkers Hembygds- och fornminnesförening måste än en gång med sorg konstatera att en av våra medlemmar lämnat vår förening.
  I en ålder av 89 år avled Hans von Matern den 9  november 2015 efter en längre tids ohälsa.
  Hans var en rörlig person, såväl geografiskt som intellektuellt. Han föddes i Kalmar, gick i skola i Djursholm fram till studentexamen. Hans fortsatta studier skedde vid Konstfackskolan i Stockholm, där han inriktade sig på möbler och inredning. Efter avslutade studier följde en lång rad kurser, bl a för Bruno Mathsson och ett antal anställningar såväl hemma i Sverige som i Australien och Kenya.
   Så småningom blev Åkersberga hans plats på jorden. Där blev Hans från år 2003 styrelseledamot av ÖHF. Med sin utbildning i bakfickan blev Hans en värdefull tillgång när Vita Husets inredning skulle moderniseras. Och när ansvaret för Milstolpen måste ersättas efter Olle Löfgrens bortgång tvekade inte Hans. Att ersätta Olle var inte enkelt, men under Hans ledning har Milstolpen fortsatt att leva ett blomstrande liv. Sin plats i styrelsen fyllde Hans med kloka synpunkter och trivsamma inlägg. År 2012 valdes han mycket välförtjänt till hedersmedlem av ÖHF.
   Hans var en mycket vänsäll person. På mig gav han intrycket av en snäll, vänlig morfar. Det var alltid roligt att träffa Hans, oavsett om det var vid styrelsebordet, i hans hem hos Magdalena eller på sjukrummet på Solskiftet. Hans lyssnade noga, kom med kommentarer och väl genomtänkta argument.
   ÖHF kommer att sakna Hans von Matern och minnas en äkta vän och en värdefull föreningsmedlem.
Gunnar Winberg