Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Valborgsfirandet i Ekbacken –
en lyckad kväll med traditionsrikt innehåll och en hel del nytt
Valborgsfirandet är ett av hembygdsföreningens stora projekt. Efter en kylig vecka fick vi en härlig vårdag med sol och riktigt hygglig värme, även på kvällen.
   Det kom många besökare, uppskattningsvis 1000 personer med ett betydande inslag av barnfamiljer och invandrare. Bengt Rundquist, i hembygdsdräkt, från Stockholms läns hembygdsförbund påkallade med fanfar i sin näverlur uppmärksamhet inför varje nytt moment i programmet, som därefter presenterades av Jörgen Thulstrup. Han lämnade efter välkomsthälsning kl. 18.30 över till Österåkers orkester, ledd av Birgitta Leijonhufvud, som underhöll med ”örongodis” fram till kl. 19.15.
   Det blev då dags för Sven Faugert, ordförande i Naturskydds-föreningen i Österåker, att utdela pris för ”Österåkers coolaste fågelholk”, en slöjdtävling för 4:de och 5:te-klassare. Första pris vanns av Lova Sandström, klass 4 B i Sjökarbyskolan.
   Åkersbergas kammarkör tog därefter över. Under ledning av Mats Broström sjöngs våren in på traditionsrikt sätt. Vi njöt av traditionella visor som t.ex. Glad såsom fågeln …, Sköna maj välkommen …, och Vintern rasat ut…
  Kommunalrådet Mathias Lindow höll sedan tal. Han beskrev målande kommande evenemang i Ekbacken samt reflekterade i positiva ordalag över den utmaning det inneburit för kommunen att ta hand om alla flyktingar under året som gått. Han avslutade med att utbringas ett fyrfaldigt leve för våren.
   Sedan var det dags att tända brasan. Den var på ett skickligt sätt uppbyggd av Lennart Johansson och hans medhjälpare. Den tog fart i ett huj och flammade strax med full styrka.
   Under hela kvällen skötte Marchel Michan från kommunen högtaleriet på ett utmärkt sätt. Nytt för i år var nya högtalare som gjorde att ljudet spreds på ett betydligt bättre sätt än tidigare över Ekbacken.
   När mörkret började lägra sig gled tre kanoter fram på Åkers kanal från Slussholmen upp mot Ekbacken. Kanoterna bemannades av ynglingar tillhörande Friluftsfrämjandets kanotsektion. I varje båt bars en brinnande fackla. Efter ilandstigning fördes facklorna upp till brasan och placerades ceremoniellt på denna, ett nytt moment för i år.
  Allt klaffade perfekt. De allra flesta som jag pratat med har bara framfört uppskattande ord. Det har för mig som projektledare, nu för elfte året i rad, varit både tryggt och glädjande att ha haft en sådan skara av duktiga, hängivna och trevliga medarbetare! Vi har varit 32 personer som jobbat med förberedelser och genomförande. Jag tycker vi alla kan vara stolta över vår insats.

Jörgen Thulstrup