Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Valborgsfirandet i Ekbacken –
en lyckad kväll med traditionsrikt innehåll och en hel del nytt
Valborgsfirandet är ett av hembygdsföreningens stora projekt. Efter denna tidiga vår kändes det hotfullt med en väderrapport som förutspådde en kväll med regn och blåst. Nu blev det tack och lov inte så. Vi fick njuta av strålande sol under de tidiga kvällstimmarna.

   Det kom många besökare, uppskattningsvis 1100 personer med ett betydande inslag av barnfamiljer och invandrare. Bengt Rundquist, i hembygdsdräkt, från Stockholms läns hembygdsförbund påkallade med fanfar i sin näverlur uppmärksamhet inför varje nytt moment i programmet, som därefter presenterades av Jörgen Thulstrup. Han lämnade efter välkomsthälsning kl. 18.30 över till Österåkers orkester, ledd av Birgitta Leijonhufvud, som underhöll med ”örongodis” fram till kl. 19.15.

   Det blev då dags för kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher att avtäcka den nya granitstatyn ”Foten” intill Åkers kanal. Hon nämnde bl.a. att den utförts av den ryske konstnären Kulneff. Hon betonade också i sitt tal Ekbackens ökande betydelse för rekreation och olika slags evenemang. 

   Därefter informerade Malin Virta på ett engagerat sätt tillsammans med två medhjälpare från Åkersberga revyn om en revykväll med 1950-talsnostalgi i Ekbacken den 3 juli.
   Det var sedan dags för Åkersbergas kammarkör att under ledning av Mats Broström sjunga in våren med traditionella visor som t.ex. Glad såsom fågeln …, Sköna maj välkommen …, och Vintern rasat ut… 

   Kommunalrådet Mathias Lindow höll därefter ett det traditionella vårtalet. Han prisade Ekbacken sköna vårgrönska och betonade också Ekbackens betydelse som samlingsplats.
   Sedan var det dags att tända brasan. Den var på ett skickligt sätt uppbyggd av Lennart Johansson och hans medhjälpare. Den tog fart i ett huj och flammade strax med full styrka.

   Under hela kvällen skötte Marchel Michan från kommunen högtaleriet på ett utmärkt sätt. När vi avslutade programmet kl. 22 började ett lätt regn falla. Det dämpade brasan så eldvakten slapp vara kvar hela natten.

   Allt klaffade perfekt. Alla som jag pratat med har bara framfört uppskattande ord. Det har för mig som projektledare varit både tryggt och glädjande att ha haft en sådan skara av duktiga, hängivna och trevliga medarbetare! Vi har varit 29 personer som jobbat med förberedelser och genomförande. Jag tycker vi alla kan vara stolta över vår insats.
Jörgen Thulstrup