Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Många hälsade vårens ankomst i Ekbacken

Valborgsfirandet är ett av hembygdsföreningens stora evenemang. Den sena våren med kvardröjande snöhögar och blöta gräsytor har känts som ett hot mot det traditionella Valborgsfirandet i Ekbacken.  Regnskurar och rejäla vindbyar på själva Valborgsmässoafton gjorde inte saken bättre. Men si, en timme innan programstart kl. 18.30 klarnade det upp och vinden dog ut. Det blev en riktigt fin kväll. Ekbacken är också nu som finast, bedövande vacker med sina blåsippsmattor och vitsippor på gång.

Det kom ganska många till Ekbacken i år, kanske inte riktigt lika många som förra året, men nog blev det bortåt 800 personer som mötte upp för att fira vårens ankomst.  Klockan 18.30 började den organiserade delen av programmet. Bengt Rundquist, i folkdräkt, blåste fanfar varefter undertecknad, ÖHF:s sekreterare,  hälsade välkommen och gav en historisk bakgrund till Valborgsfirandet och traditionen med Valborgsmässobål.  Därefter började kaffe- och korvförsäljning samt lotterier. Sedan var det dags för konsert med Österåkers musikkår under ledning av Arne Jacobsson. Det blev en härlig kavalkad av ”örongodis”.

Klockan 19.45 blåste Bengt Rundquists åter i sin näverlur varefter Åkersberga kammarkör tog plats vid dansbanan. Under ledning av Mats Broström framfördes ett knippe traditionella vårsånger. Därefter höll kommunalrådet Elisabeth Gunnars ett tänkvärt och inspirerande tal och utbringade ett fyrfaldigt leve för våren. Kammarkören tog sedan åter vid med ytterligare skönsång.  Avslutningsmelodin var naturligtvis ”Vintern rasat ut …”.

Sedan tändes brasan, som med sedvanlig skicklighet under dagen byggts upp av Lennart Johansson och hans duktiga medarbetare. Programmet avslutades kl. 22, då också brasan i det närmaste hade brunnit ut.   

Jag som nu för nionde året i rad varit närmast ansvarig och hållit i trådarna tycker att alla som deltog i år skötte sig mycket bra. Det förekom inte bråk eller fylla och heller ingen skadegörelse. Det var också ovanligt lite skräp att ta hand om dagen efter. Stort tack alla Österåkersbor för detta!

Jörgen Thulstrup