Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Fin final i Alceahuset i "Vem Vet Mest om Österåker"!

Finalen i ÖHF:s tävling "Vem vet mest om Österåker" för årskurs 4 i kommunens skolor ägde rum i Alceahusets eleganta och välutrustade fullmäktigesal torsdagen den 12 maj 2011.
Varenda plats var besatt, både av tävlande, särskilt inbjudna (av vilka många tyvärr inte dök upp) och klasskamrater och föräldrar.
På de svarande bänk satt tre elever från var och en av de tre klasserna från Sjökarbyskolan, Korallens Friskola och Fredsborgskolan.
På podiet satt och stod ÖHF:s manskap: Sven Hugosson, Jörgen Thulstrup och Leif Svensson, som agerade domare och bisittare, Barbro Svärd och Carl Oscar Törnros, som presenterade frågorna samt Gunnar Winberg, tävlingsledare och Per Winberg, som stod för pausmusiken.
   Från Österåkers kommun hälsade Elisabeth Gunnars den manstarka publiken välkommen och bjöd in till en spännande tävling.
   Stämningen var hög men spänd när tävlingen tog sin början.
Varje fråga illustrerades på något sätt - med bild, ljus, föremål eller uppträdande - och redan på den första frågan tog Fredsborgskolans trio Victoria Mannberger, Oskar Ward och Björn Fernandois Wallin ett fast grepp om tätpositionen.
Och bakom dem kämpade genom hela tävlingen Sjökarbyskolans Lovisa George, Gustav Jacobsson och Lucas Holgersson en förbittrad kamp mot Korallens Emmy Fochsen Niss, Josefine Stare och Daniel Sjölander Johansson.
Inte ens med hjälp av de många svåra frågorna och Carl Oscar Törnros magnifika gestaltning av amiralen Claes Larsson Fleming lyckades tävlingsledningen skilja de båda lagen år, och när alla frågor var avverkade stod Fredsborgskolan som klar och ohotad segrare med 47 poäng.
Den jämna kampen om andraplatsen slutade alltså oavgjort med de båda lagen på 27 poäng.
   Prisutdelning följde med de tre lärarna först på podiet, där de avtackades för en gedigen insats med blommor och böcker.
Och sedan var det de tre lagens tur.
Tvåan och trean fick var sin stor check på 2 500 kronor, medan segrarlaget kunde hämta hem 5 000 kronor.
Lyckliga, glada och kanske lite trötta efter den psykiska ansträngningen, kunde de möta kamrater och stolta föräldrar efter väl förrättat dagsverke