Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Många i Ekbacken på Valborg
Det kom många till Valborgsfirandet i Ekbacken i år, trots en del regn. Kanske var det uppåt 1200 personer som mötte upp under kvällen. Detta är i så fall snudd på rekord. En mild och skön kväll var det i alla fall. Ekbacken är bedövande vacker med sina ståtliga ännu kala träd, med sina blåsippor och jättelika vitsippsmattor.
    Klockan 18.30 började den organiserade delen av programmet. Bengt Rundquist, i folkdräkt, blåste fanfar varefter ÖHF:s sekreterare Jörgen Thulstrup hälsade välkommen. Han gav en historisk bakgrund till Valborgsfirandet och traditionen med Valborgsmässobål. Han framförde ett tack till kommunen och till kringboende och andra som hjälpt till att under själva Valborgsmässoafton bygga brasan. Denna nyordning har kommit till för att förhindra en upprepning av förra årets pyromandåd, där någon i förväg tände på brasan. Därefter började kaffe- och korvförsäljning samt lotterier, ackompanjerad av inspelad musik med folkviseanknytning.
     Klockan 19.30 blåste Bengt Rundquist  åter i sin näverlur och så var det dags för Åkersberga kammarkör. Den framförde under ledning av Mats Broström ett knippe traditionella vårsånger. Därefter höll kommunalrådet Elisabeth Gunnars ett tänkvärt och inspirerande tal och utbringade ett fyrfaldigt leve för våren. Kammarkören tog sedan åter vid med ytterligare skönsång. Avslutningsmelodin var naturligtvis ”Sköna Maj Välkommen”.
    Klockan närmade sig nu 20.00. Flaggan halades till ackompanjemang av flaggsignal på näverlur. Sedan tändes brasan, som i år var ovanligt stor. Elden var lite trög i början och ville inte riktigt ta sig men med lite hjälp av våra duktiga brandvakter Lennart Johansson och Åke Bengtsson tog den fart  och brann riktigt fint kvällen ut. Festligheterna pågick till kl. 22.  
    Vi funktionärer tycker att de senare besökarna i år skötte sig mycket bra. Det förekom inte bråk eller fylla och heller ingen skadegörelse. Det var också ovanligt lite skräp att ta hand om dagen efter. Stort tack alla Österåkersbor för detta!

Jörgen Thulstrup och Hans von Matérn