Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
BESÖK HOS LJUSTERÖ HEMBYGDSFÖRENING
Lördagen den 10 oktober gjorde elva personer från ÖHF ett besök hos Ljusterö Hembygdsförening efter en inbjudan. Katrin Göpel i vår styrelse hade arrangerat besöket som blev mycket lyckat i soligt men svalt höstväder.
    Vi samlades vid museiladan en bit  bort från Ljusterö torg. Normalt hålls detta museum endast öppet på sommaren, i år t.o.m. den 16/8. Detta för att man inte har någon uppvärmning där, vilket kändes denna kyliga morgon. Som väl var kunde vi återfå värmen i kroppen efter en grundlig besiktning av museet genom att gå ut i solskenet. Museet var mycket sevärt med sina välordnade avdelningar. Där var en rekonstruktion av den sista lanthandeln på ön, en snickarverkstad med alla gamla verktyg, en rekonstruerad skolsal av samma modell som vi har i Tingshuset samt en avdelning med forna tiders tvättutrustning. I en annan lada intill fick vi bese ett rikhaltigt båt- och fiskemuseum i två våningar.
    Vi fick veta att dessa byggnader kommer att byggas ut och ge bättre utrymme åt sånt som inte fått plats. Planer och utrymme finns liksom finansieringen av detta.


    Våra guider var deras ordförande Britt-Marie Winther och sekreterare Ragnhild Elmén, som därefter förde oss vidare upp till den närbelägna stugan som hör till hembygdsmuseet. Här kunde vi beundra fina interiörer som illusoriskt återgav gamla tiders stugmiljöer från ön. Allt var mycket välarrangerat och beskrivet med texter och annat. På övervåningen hade några av våra gamla montrar från Hembygdsmuseet i Åkersberga kommit till använding där man bl a visade gamla vapen.
   Efter den grundliga visningen var det dags för lunch, som vi blev bjudna på i restaurangen på torget, varefter det blev kaffe i deras moderna kontorslokaler som var inrättade i ett företagarcentrum på torget. Här avslutades besöket med ett gemensamt utbyte av tankar kring våra respektive verksamheter, och  beslutades om ett närmare samarbete i fortsättningen. Sören Norrby, vår vice ordförande, förde vår talan på ett som vanligt förnämligt och professionellt sätt och uttryckte vårt tack för det fina emottagandet som vi fått.

Hans von Matérn