Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Studiebesök på Ingmarsö
Lördagen den 13 sept blev en upplevelserik dag för de 25 personer som lyckats komma med Hembygdsföreningens utflykt till Ingmarsö. Något småhuttrande hade resenärerna samlats på Åsättra brygga på Ljusterö vid halvtio-tiden för att transporteras med taxibåt till Ingmarsö. Vädret var mulet men något uppklarnande och båtturen gick snabbt i 24 knop. Vid norra hamnen på Ingmarsö togs vi emot av vår utmärkta guide, Lena Eklund, som bl.a. hade hand om skolbarnen på ön. Bland allt intressant hon berättade var att öns skola  f.n. bara hade två skolbarn. Antalet hade dock varierat mycket genom åren hon varit skollärare där. Likaså den bofasta befolkningen som just nu bara var ca 140 personer, medans det på sommaren kunde vara ca 2000 invånare.Under promenaden som gick från norra till södra hamnen  passerades några av de äldsta gårdarna på ön. Den intressantaste, där vi stannade till och blev bjudna på fika, var den s.k. Norrgården. Den har sin egen intressanta historia som vi fick oss till livs under inmundigande av hembakta bullar och kaffe. Lena Eklund berättade om hur öns byalag försöker rusta upp gården och de gamla vackra husen.
Gården delades genom arv 1831 från syskonen August och Viktoria Johansson. De var utan arvingar och donerade gården till Ljusterö kommun genom testamente 1955.
Österåkers kommun överlät 2003 gården till fastighetsbolaget Armada. Men efter kraftfullt agerande från öborna återgick gården 2006 till dem genom en stiftelse med Österåkers kommun och Ingmarsö byalag som stiftare som nu äger och förvaltar gården.  Husen ligger vackert samlade med Gula villan och "Stjärnhuset" i mitten omgivna av syrenbuskar, fruktträd, grässlänter och gamla uthus som använts som stall, smedja etc. Gula villan är nu också möjlig att hyra av sommargäster på bed & breakfast-basis. Huset som är från 1926, är vackert renoverat, har två våningar med 12 bäddar, kök och toalett samt ett par vackra kakelugnar. Efter att ha avnjutit denna speciella miljö tågade gruppen vidare förbi renoverad svinstia, Sörgården, skolbyggnaderna och vidare vägen ner mot Södra hamnen.Väl framme där var det dags för lunch som intogs på den gemytliga hamnkrogen vackert belägen intill vattnet. Maten var förstklassig och alla kunde nöjda och belåtna invänta taxibåten för hemfärden tillbaka till Ljusterö.
Hans von Matérn