Hem           Kommittéer            Museer               Föreningsinfo
Vita Huset
Anita och Marianne grävde fram tusenåriga fynd i marken
Anita Andrén och hennes syster Marianne Löveborg har i många år ägnat sig åt arkeologiska utgrävningar på sina semestrar. Torsdagen den 31 januari samlades en skara ÖHF-medlemmar i "Vita huset", fick höra Anita berätta om upplevelsefyllda dagar under många år, samt se bilder från en rad platser där systrarna varit med och grävt fram tusenåriga fynd.

På Runö här i Österåker hittade systrarna rostiga järnföremål från vikingatiden. Plogbillar bl.a.

På mark mellan Österåkerskyrkan och f.d. Sockenstugan grävde man schakt i marken och hittade  vävtyngder från järnåldern. Det var klumpar med hål i som användes vid vävning. Bland dem som då också var med och grävde var Alfred Westerberg.

I Skärgårdsstad, vid Översättra, finns flera hundra gravar, bl.a. skeppsformade stensättningar. En del av gravarna undersökte systrarna. Marianne fann bl.a. en dekorerad krukskärva från sten- eller bronsåldern.

I Smedby undersöktes en tegelugn. Henning Loggert var med den gången.

Intill Hagby, vid Österåkers golfklubb, fälldes en massa träd, och man fann ett stort antal gravar och husgrunder från järnåldern. Det området är nu inhägnat, och lätt att besöka.

Men inte bara utgrävningar i Österåker har Anita och Marianne ägnat sig åt. De har också varit med och grävt i Norge, Finland, Estland, Danmark och Färöarna, fick vi höra, vi som var med på medlemsmötet i "Vita huset". En mycket intressant afton.

Olle Löfgren